For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
uva.nl

UvA-hoogleraar Amade M’charek spreekt op deze avond de Amersfoortse Bergrede uit. De invloedrijke antropoloog en expert in forensisch onderzoek neemt ons mee naar de randen van Europa.

Event details of Bergrede door Amade M’charek: het spoor van het zout
Date 12 February 2019
Time 20:00 -22:00

Dinsdagavond 12 februari, 20.00 uur

Zij is ervan overtuigd dat we niet mogen wegkijken van wat daar gebeurt: de vele duizenden migranten die proberen Fort Europa te bereiken, maar sterven op zee.

Als seculiere wetenschapper met een islamitische achtergrond - geboren in Tunesië, opgegroeid in Nederland - had ze de Bergrede van Jezus nog nooit gelezen. Tot ze werd gevraagd om er zelf één te schrijven.

Eén zin uit de aloude Bergrede van Jezus raakt haar: gij zijt het zout der aarde. Vrijwel nergens wordt deze bijbelse metafoor zo spannend en urgent als in Zarsis, een visserstadje in het zuiden van Tunesië, met grote zoutvlaktes aan de andere kant van de heuvel. Daar komt de familie van M’charek vandaan. En daar moet haar Bergrede beginnen, weet ze meteen. De vissers van Zarsis hebben op een voormalige vuilnisbelt een provisorische begraafplaats gecreëerd om de vele honderden omgekomen migranten een anoniem maar menswaardig graf te geven. Een daad van diepe menselijkheid. M’charek: “De dode migranten mochten Europa niet in. Maar het zout willen we wel. Is alleen wat bij ons in de smaak valt, welkom?"

Meer informatie en registratie